Goud Zoeken: Een Avontuurlijke Activiteit voor Jong en Oud
Goud zoeken kan op verschillende manieren en biedt een unieke en spannende ervaring voor jong en oud. Of je nu op vakantie bent met je kinderen, professioneel aan de slag wilt, of gewoon een dagje in de natuur wilt doorbrengen, goud zoeken is een avontuurlijke en actieve bezigheid.
Hoe werkt het?
Voor beginners raden we aan om te starten met een goudpan. Vul de pan halfvol met gruis en water, en schud en draai de pan tot het zware goud op de bodem valt. Spoel het zand weg en herhaal dit proces totdat alleen de zware metalen overblijven.
Goud zoeken met een sluicebox
Naast het gebruik van de traditionele goudpan kun je ook een sluicebox gebruiken om je kansen op het vinden van goud aanzienlijk te vergroten. Een sluicebox is eenvoudig in gebruik: je legt de box in een stromende rivier of beek, en het water doet het werk voor je. De sluicebox verwerkt een veel grotere hoeveelheid grond dan een pan, waardoor je kans op succes stijgt. Bekijk het als een handige uitbreiding van je hobby!
Waar kun je goud zoeken?
Er zijn verschillende locaties in Europa waar je op zoek kunt gaan naar goud:
- Zwitserland: Camping Fontanivas in Disentis-Muster.
- Zweden: Goudzoekerskamp en camping in het plaatsje Ädelfors.
- Frankrijk: Camping Chercheur d’Or en Camping Beau-Rivage aan de rivier de Cèze.
Let op dat sommige landen specifieke regels hebben met betrekking tot de afmetingen van sluice boxen. Vaak moeten deze langer zijn dan 110 cm.
Goud vindplaatsen in Europa en wereldwijd
Goud wordt in verschillende landen geproduceerd, waaronder Zweden, Suriname, Sudan, Spanje, Rusland, Polen, Mali, Indonesië, Guinee, Schotland, Finland, Frankrijk, Bulgarije, Canada, Alaska, Noorwegen, Oostenrijk, en België.
In Europa is Lapland een populaire bestemming voor goudzoekers. Deze regio, die zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden en Finland, staat bekend om zijn grote goudklompjes (nuggets) in de grond en rivieren. Hier worden zelfs jaarlijks kampioenschappen voor goudzoeken gehouden. Let wel op dat de omstandigheden zwaar kunnen zijn; de grond is vaak bevroren en het rivierwater steenkoud.
Tips en informatie
- Lapland: Het grootste stuk goud ooit gevonden in Lapland woog maar liefst 360,9 gram.
- Omstandigheden: De omstandigheden in Lapland zijn uitdagend door de koude en harde grond, maar zowel grote goudmijnbedrijven als amateur goudzoekers zijn hier nog steeds actief.
- Hulpmiddelen: Een sluice box kan je kansen op het vinden van goud vergroten, en een metaaldetector kan helpen om grotere stukken te vinden.
Of je nu op zoek bent naar een nieuwe hobby of op vakantie een extra avontuur wilt beleven, goud zoeken biedt een spannende en verrijkende ervaring in de prachtige natuur. Probeer het zelf en wie weet vind jij je eigen stukje goud!
In de volgende video’s kun je de werking van een sluicebox en goudpan zien.